Home

Recent toegevoegde foto’s

Natuurfoto’s vormen de kern van deze website. Verder zijn een paar landschapsfoto’s opgenomen.



Vanaf 2016 volg ik de activiteiten van een KNNV plantengroep. Tegelijk ben ik aan een foto-flora begonnen. Er zijn nu ruim 900 foto’s van meer dan 350 soorten van in het wild voorkomende planten opgenomen.
De indeling van de planten op de website is omgezet naar de 24e druk van Heukels flora. Er is naar gestreefd Lees meer ...
om een overzichtelijk aantal verwante soorten per scherm te presenteren, daarbij zijn schermen met slechts een enkele soort zoveel mogelijk vermeden. Ieder scherm bevat miniatuur afbeeldingen die toegang geven tot de foto’s.
Er is een alfabetische index met nederlandse, wetenschappelijke en engelse namen.

Libellen en waterjuffers waren de eerste insekten waar ik me op gericht heb. Ongeveer 200 foto’s van ruim 30 soorten van deze fraaie diertjes staan op de website. Voor het herkennen van de verschillende Lees meer ...
soorten heb ik vooral veel te danken aan het actieve en hulpvaardige libellen forum op waarneming.nl. Als gids gebruik ik de “Field guide to the Dragonfies…” van Klaas-Douwe Dijkstra meer dan de “Veldgids Libellen” van Bos, Wasscher en Reinboud.


Vlinders vormen altijd een aantrekkelijk onderwerp. Totnogtoe is maar een bescheiden aantal foto geplaatst. Dat komt ook omdat onze vakanties meest buiten het hoogseizoen vallen. De dagvlinders zijn in 5 families gesplitst. Voor het op naam brengen Lees meer ...
van de soorten gebruik ik naast de “Niewe veldgids dagvlinders”van Wynhoff, Swaay, Veling en Vliegenthart “Dagvlinders van Europa”van Lafranchis. Verder bevat de website van de Vlinderstichting veel informatie.


Zweefvliegen vormen een aparte uitdaging. Het lukt (mij) maar zelden ze vliegend scherp vast te leggen.
Een handige fotogids is op waarneming.nl te vinden.


Van de verdere insektengroepen is vooral aan bijen en wespen aandacht besteed.


Ooit hoop ik nog aan landschapsfoto’s toe te komen. Een verwant project zijn
panorama’s.

Recent Posts

    Nieuwe flora

    De plantensectie is aangepast aan de 24e druk van Heukels flora.
    Bij de meeste soorten is het pad door de flora aangegeven.
    Een cijfercombinanatie geeft aan hoe de soort in de flora gevonden wordt
    Als bijvoorbeeld: 042.06.01.2 geeft familie 42 Aspergefamilie, genus 6 Vogelmelk, lemma 1, keuze 2 => Gewone vogelmelk.

      Website

      Naast de index voor planten zijn nu alfabetische lijsten beschikbaar voor vogels, libellen (incl. waterjuffers), vlinders, wespen en zweefvliegen met wetenschappelijke, nederlandse en (waar beschikbaar) engelse namen.

        Website

        Het aantal planten groeit gestadig. Om het overzichtelijk te houden moeten de planten-foto’s over verschillende pagina’s verspreid worden. Omdat de familie-indeling volgens Heukels 23e druk niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heb ik een index met nederlandse en wetenschappelijke namen opgenomen.

          Macrofotografie: meten door de lens

          Ik maak weleens foto”s van kleine beestjes. Meestal probeer ik uit te zoeken wat ik gefotografeerd heb. Soms zijn de afmetingen van het beestje daarvoor belangrijk. De bekende dierfotograaf Weia Reinbout wees me op een aardige techniek om afmetingen achteraf uit de opname af te lezen.

          De methode is het eenvoudigst te gebruiken bij de kortste instelafstand voor een gegeven brandpuntsafstand.

          maat: Voor de lens, brandpuntsafstand, camera combinatie wordt het aantal pixels per millimeter voor de kortste instelafstand bepaald.

          meting: deel het aantal pixels van de gezochte afmeting in de opname door de maat (pixels per millimeter)
          Lees meer ...

          Voorbeeld:
          maat
          De Sigma 150mm f/2.8 macro heeft een kortste instelafstand van 38 cm. Van een opname met de Nikon D800 van een liniaaltje gemaakt op 38 cm afstand, heb ik een uitsnede gemaakt, waarop 33.5 mm staat. Deze uitsnede is 7287 pixels lang. Het aantal pixels per mm is op deze afstand dus 7287 / 33.5 = 217.5

          meting

          Volgens de exif gegevens is de uitsnede (rechter foto) 3261 px breed, dus de diameter van dit dubbeltje is 3261 / 217.5 = 14.99 mm. De schuifmaat geeft voor dit wat afgesleten dubbeltje (toevallig) exact hetzelfde aan.

          Een tweede voorbeeld:
          maat
          De Nikkor AF-S Nikkor 300mm f/4 heeft een kortste instelafstand van 150 cm. Een uitsnede van een opname met de Nikon D800 van een liniaal gemaakt op 150 cm afstand, waarop precies 120 mm staat, blijkt 7311 pixels te bevatten. Het aantal pixels per mm is op deze afstand dus 60.9

          meting

          De exif gegevens melden 7360 px als breedte van de uitsnede, zodat de lengte van deze Tengere pantserjuffer op 7360 / 60.9 = 29.5 mm uitkomt. Een kleintje.

          Ik werk hoofdzakelijk met Lightroom, met andere software zal meting vaak gemakkelijker zijn.
          Zo beschikt GIMP over linialen waarop het aantal pixels direct afgelezen kan worden.
          Photoshop beschikt hiervoor waarschijnlijk over uitgebreider functies.

            Concurrentie


            Tijdens een kort verblijf in Twente had ik het geluk een schorpioenvlieg voor de lens te krijgen.

            Een paar dagen later ging ik op zoek naar het beestje, omdat ik niet helemaal tevreden was over deze foto.
            Bij die zoektocht zag ik tot mijn genoegen een forse libel, die na een succesvolle jacht, in de ribes zijn prooi begon op te peuzelen.

             

            Bij vergroting van de libellenfoto”s zag ik echter het laatste restje van mijn schorpioenvlieg in de libel verdwijnen.

             

            Gelukkig vond ik nog een schorpioenvlieg, ditmaal een mannetje.