Website

Naast de index voor planten zijn nu alfabetische lijsten beschikbaar voor vogels, libellen (incl. waterjuffers), vlinders, wespen en zweefvliegen met wetenschappelijke, nederlandse en (waar beschikbaar) engelse namen.

Website

Het aantal planten groeit gestadig. Om het overzichtelijk te houden moeten de planten-foto’s over verschillende pagina’s verspreid worden. Omdat de familie-indeling volgens Heukels 23e druk niet voor iedereen vanzelfsprekend is, heb ik een index met nederlandse en wetenschappelijke namen opgenomen.

Macrofotografie: meten door de lens

Ik maak weleens foto”s van kleine beestjes. Meestal probeer ik uit te zoeken wat ik gefotografeerd heb. Soms zijn de afmetingen van het beestje daarvoor belangrijk. De bekende dierfotograaf Weia Reinbout wees me op een aardige techniek om afmetingen achteraf uit de opname af te lezen.

De methode is het eenvoudigst te gebruiken bij de kortste instelafstand voor een gegeven brandpuntsafstand.

maat: Voor de lens, brandpuntsafstand, camera combinatie wordt het aantal pixels per millimeter voor de kortste instelafstand bepaald.

meting: deel het aantal pixels van de gezochte afmeting in de opname door de maat (pixels per millimeter)
Lees meer ...

Voorbeeld:
maat
De Sigma 150mm f/2.8 macro heeft een kortste instelafstand van 38 cm. Van een opname met de Nikon D800 van een liniaaltje gemaakt op 38 cm afstand, heb ik een uitsnede gemaakt, waarop 33.5 mm staat. Deze uitsnede is 7287 pixels lang. Het aantal pixels per mm is op deze afstand dus 7287 / 33.5 = 217.5

meting

Volgens de exif gegevens is de uitsnede (rechter foto) 3261 px breed, dus de diameter van dit dubbeltje is 3261 / 217.5 = 14.99 mm. De schuifmaat geeft voor dit wat afgesleten dubbeltje (toevallig) exact hetzelfde aan.

Een tweede voorbeeld:
maat
De Nikkor AF-S Nikkor 300mm f/4 heeft een kortste instelafstand van 150 cm. Een uitsnede van een opname met de Nikon D800 van een liniaal gemaakt op 150 cm afstand, waarop precies 120 mm staat, blijkt 7311 pixels te bevatten. Het aantal pixels per mm is op deze afstand dus 60.9

meting

De exif gegevens melden 7360 px als breedte van de uitsnede, zodat de lengte van deze Tengere pantserjuffer op 7360 / 60.9 = 29.5 mm uitkomt. Een kleintje.

Ik werk hoofdzakelijk met Lightroom, met andere software zal meting vaak gemakkelijker zijn.
Zo beschikt GIMP over linialen waarop het aantal pixels direct afgelezen kan worden.
Photoshop beschikt hiervoor waarschijnlijk over uitgebreider functies.

Concurrentie


Tijdens een kort verblijf in Twente had ik het geluk een schorpioenvlieg voor de lens te krijgen.

Een paar dagen later ging ik op zoek naar het beestje, omdat ik niet helemaal tevreden was over deze foto.
Bij die zoektocht zag ik tot mijn genoegen een forse libel, die na een succesvolle jacht, in de ribes zijn prooi begon op te peuzelen.

 

Bij vergroting van de libellenfoto”s zag ik echter het laatste restje van mijn schorpioenvlieg in de libel verdwijnen.

 

Gelukkig vond ik nog een schorpioenvlieg, ditmaal een mannetje.

Bijvangst

Mijn oude 70-300mm telezoom heb ik omgeruild voor een vast 300mm f/4 objectief. Hoewel ik mijzelf niet als vogelfotograaf zie, wilde ik toch proberen om met deze nieuwe aanwinst wat vliegend gedierte vast te leggen. Helaas weigerden de meeste vogels hieraan mee te werken. Het bleef zo”n beetje bij een langs­sche­ren­de kokmeeuw en een paar ganzen die me net te snel af waren.
 
 
Wandelend in het groen bij de krekenbuurt, zag ik wat nog het meest leek op vliegende blauwe lucifer­houtjes. Die kleine (ca 30mm lang) water­juffers bleken een uitstekend oefen­object. Met deze brandpuntsafstand dichtbij (1.5m tot 2m) moet scherpstellen akelig nauwkeurig gebeuren.

Zoals te verwachten viel, kon ik het niet laten om meer over deze beestjes te lezen. Inmiddels ben ik begonnen een ver­za­me­ling foto”s van libellen en wa­ter­juffers aan te leggen.