Fotografie analoog

Als jochie van 11 jaar mocht ik regelmatig helpen in de doka van een kleine fotowinkel. De beloning was een klein­beeld­camera voor mijn 12e verjaardag.
De Primo van Nedinsco had een 45mm f/3.5 objectief, vier vaste slui­ter­tijden en een simpel schuifje voor instel­ling van het diafragma. Het x-flits­contact bleek niet goed gesyn­chro­ni­seerd te zijn. Verder liep de film weleens vast.
 
 

In de zestiger jaren van de vorige eeuw kocht ik een EXA IIb. Een Oostduitse (=betaalbare) SLR met een f/2.8 50mm objectief, later aangevuld met een 200mm Tamron. Met dit toestel heb ik vooral macro werk gedaan. Balgen, tussenringen, omkeerring, flitsers, ik had een heel systeem rond deze camera verzameld. Inmiddels was er een zwart-wit doka ingericht rond een Axomat vergroter.
(foto van: The Camerasite)
 
 
 
 
 
 


In 1976 is de EXA opgevolgd door een Minolta XE1. Met zowel diafragma- als sluitertijdvoorkeuze en elektronisch aan­ge­stuurde sluiter een flinke stap vooruit. Objectieven hierbij een f/1.7 50mm en een f/3.5 135mm, waarvan de laatste veruit het meest gebruikt is. Met de camera zijn vooral dia”s gemaakt. Ik heb er nog een Minolta SRT-101 bijgenomen voor zwart-wit werk.